حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 14 جماد أول 1446 Friday, 15 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2866 تعداد نوشته های امروز : 1 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 2×
زوجین مراقب فضای مجازی باشند
۰۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۶
شناسه : 15185
6
شبکه‌های مجازی ابزار جنگ نرم هستند که هدف آن نابودی خانواده‌ها است.
ارسال توسط :
پ
پ

به گزارش پایگاه خبری اندیشه تازه ؛ امروزه گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به گونه‌ای است که در هر کجای زندگی، جلوه‌های حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات به چشم می‌خورد. اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در عین حال که ابزار مفیدی برای کسب و تبادل اطلاعات است، می‌تواند مخرب نیز باشد. شبکه‌های اجتماعی نقش پر رنگی در دنیای امروز دارند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. این شبکه‌ها بر ابعاد مختلف زندگی افراد تاثیرگذارند به همین دلیل در حال گسترش هستند و در آینده نقش به مراتب بیشتر و مهمتری در زندگی بازی خواهند کرد. خانواده مناسب‌ترین جایگاه برای تامین نیازهای انسان و مهمترین بستر برای تامین امنیت و آرامش روانی است با این حال در عصر کنونی، نظام خانواده دچار مشکلات و چالش‌هایی شده است که کم‌کم آن را به سستی و تزلزل می‌کشاند در این میان ضروری است عوامل ثبات و سازکارهای ایجاد ارتباط صمیمانه و سازنده بررسی شود و محیطی سالم و با نشاط برای خانواده‌ها فراهم شود.

فضای مجازی و تعارضات زوجین:

استفاده بی‌رویه از فضای مجازی در روابط زوجین تاثیرگذار بوده و نفس این رفتار می‌تواند رفتار اعتیاد‌آور تلقی شود و زمانی که فرد احساس کند در میزان استفاده از فضای مجازی کنترل ندارد و بی‌اختیار به سراغ آن می‌رود یا بعضی از رفتارهای جدی زندگی به خصوص فعالیت‌های که مربوط به سلامت، تغذیه، بهداشت، شغل و تحصیل است تحت تاثیر مشغولیت‌های فضای مجازی قرار می‌گیرد در این صورت استفاده از این فضا دیگر از حد طبیعی خودش فراتر رفته است.

بنابراین هر نوع کاربری و استفاده از فضای مجازی نمی‌تواند به عنوان مصداق رفتار اعتیاد گونه تلقی شود و مشخصه‌هایی دارد. صرف نظر از اینکه در چه گروه‌ها، سایت‌ها و کانال‌هایی سرکشی می‌کند خود این رفتار می‌تواند باعث اختلال در رفتار و سبک زندگی زوجین شود. وقتی زوجین دچار وبگردی و سرکشی گروه‌ها و کانال‌های مختلف می‌شوند ممکن است از سایت‌ها و گروه‌هایی سر در آورند که از نظر علمی و فرهنگی موثق و مورد اعتماد نیستند و این امکان وجود دارد که افراد به سایت‌های غیر مرتبط و غیر معتبر راه پیدا کنند و آسیب‌های را به دنبال دارد که روابط زوجین را دچار اختلال کنند.

اگر زوجین در اوقات فراغت زندگی به روابط فضای مجازی بپردازند، می‌تواند یک الگوی مداخل کننده در رفتار طبیعی زوجین باشد و آنها را از روابط واقعی زندگی باز دارد و برخی پیامدهای ناگوار عاطفی و هیجانی هم در پی داشته باشد و باعث سرخوردگی، افسردگی و خمودگی آنها شود. اگر زوجین از حد متعادلی بیشتر در این فضا جستجو کنند، ممکن است از نظر روانی تحت تاثیر قرار گیرند به هر حال انسان به تعاملات واقعی نیاز دارد و اگر تعاملات مجازی جایگزین روابط واقعی شود، می‌تواند در روابط زوجین عوارضی داشته باشد. اگر این تعاملات در فضای مجازی با جنس مخالف اتفاق بیفتد ممکن است ارتباطی شکل گیرد که حالت‌های وسوسه انگیز و هیجانی به همراه داشته باشد و این اتفاق پیامدهای ناگواری در زندگی زناشویی دارد.

زوجینی که با همدیگر روابط متشنجی دارند، روابط واقعی و بین فردی آنها دست خوش اختلالاتی است که به فضای مجازی روی می‌آورند و در واقع بعضی اوقات فضای مجازی علت اختلافات رفتاری بین همسران نیست بلکه معلول اختلالات رفتاری بین فردی است. برعکس این قضیه نیز اتفاق می‌افتد و آغاز تعاملات فضای مجازی می‌تواند در روابط بین زوجین تاثیر بگذارد و این دو مورد باهم دیگر همبستگی دارند.

زوجین مراقب باشند!

حضور بیش از حد هر یک از زوجین در فضای مجازی باعث می‌شود که فرد از فضای روانی و محیطی همسر خود دور شود تا جایی که سبب می‌شود زوجین صرفا در فضای فیزیکی مشترک زندگی کنند و به این معنا از اهدافی که برای زندگی مشترک خود در نظر داشتند، دور می‌شوند.

زوجین نسبت به همدیگر یکسری تکالیف، انتظارات و تعهداتی دارند که با ورود به فضای مجازی این تعهدات و انتظارات دچار تزلزل و دگرگونی شده است.

وقت گذرانی زوجین در فضای مجازی، باعث کاهش روابط عاطفی و تعامل بین زوجین و وجود روابط منفی معناداری بین رضایت جنسی و عاطفی زوجین می‌شود. منظور از روابط منفی معنادار این است که زوجین زمان زیادی را در فضای مجازی می‌گذراند و به همان میزان در روابط زناشویی از صمیمیت، رضایت جنسی و روابط عاطفی کم می‌گذارد در این مسئله رابطه معکوس وجود دارد به همان میزان که فرد روابط زناشویی معنادار داشته باشد و انتظارات طرف مقابل را برآورده کند، فضای مجازی کمتر می‌تواند فرد را درگیر خود کند.

شبکه‌های اجتماعی تعریف نادرستی از زندگی مشترک ارائه می‌کنند:

شبکه‌های اجتماعی در فضای مجازی معمولا یک تعریف نادرست از زندگی مشترک ارائه می‌کنند و این سبب می‌شود که افراد در مفهوم عشق، اعتماد و تعهد نسبت به یکدیگر دچار سوءتفاهم شوند؛ وقتی در فضای مجازی یک فضای رمانتیک و رویا گونه‌ای از روابط را می‌بینیم، افراد این شرایط را با روابط واقعی زناشویی خود مقایسه می‌کنند اما توجه نمی‌کنند که واقعیت زندگی متفاوت از آن چیزی است که در فضای مجازی به نمایش گذاشته می‌شود. بنابراین باید به افراد توصیه کنیم که نوع رابطه عاطفی هر زوجی با دیگران کاملا متفاوت است.

متاسفانه طلاق عاطفی در بین زوجینی که وقت زیادی را در فضای مجازی می‌گذرانند بیشتر شده است، کاهش ارتباطات و تعاملات کلامی که ساده‌ترین نوع مناسبات در بین زوجین است حتی با 17 دقیقه حضور در فضای مجازی کمرنگ‌تر می‌شود و شاهد گسست عاطفی در خانواده به ویژه زوجین هستیم.

فانتزی‌های شبکه‌های اجتماعی؛ تغییر سبک زندگی زوجین را به دنبال دارد:

زوجینی که با یک سلیقه و اهداف مشترک وارد زندگی شدند بعد از دیدن سبک‌های متفاوت و خاصی از زندگی در شبکه‌های اجتماعی، خواهان تغییر در سبک زندگی خودشان می‌شوند آنها در شرایط زندگی خود را با سبک زندگی تجملاتی که در فضای مجازی می‌بینند مقایسه می‌کنند و به دنبال تحقق مسائلی هستند که شاید رسیدن به آنها در شرایط زندگی واقعی‌شان سخت باشد و همین سبب فشار اقتصادی در خانواده و نارضایتی از کیفیت زندگی خودشان می‌شود و در واقع فشار روانی برای زوجین به ارمغان می‌آورد.

شبکه‌های اجتماعی خودکم بینی را به افراد القا می‌کنند:

تضعیف ارزش‌های دینی و اخلاقی، افزایش بیگانگی اجتماعی، تغییر سبک زندگی و سلیقه‌ها در فضای مجازی باعث می‌شود افراد به ارتباطات دوستی خارج از چارچوب خانواده تعصب نداشته باشند. مشاهده شرایط رویاگونه و توهمی از زندگی دیگران که در شبکه‌ها به اشتراک گذاشته می‌شود، احساس حقارت و خود کم بینی و عدم رضایت از شرایطی که فرد در آن زندگی می‌کند را به او القا خواهد کرد و اغلب این تصور را برای فرد ایجاد می‌کند که برای همسر خود جذاب نیست؛ این مسئله در خانم‌ها منجر به انجام جراحی‌های متعدد زیبایی می‌شود. البته گاها این مقایسه‌ها توسط هر یک از زوجین مطرح می‌شود که می‌تواند برای زندگی مشترک بسیار مخرب باشد.

متاسفانه فضای مجازی ارتباطات کلامی را از افراد گرفته زیرا ارتباطات در فضای مجازی به صورت متن و در قالب چت است، این نوع ارتباطات متنی در روابط زوجین وارد شده و گسترش اینترنت سبب شده افراد زمانی که حتی در منزل هستند نیز چت کنند؛ این زوجین از امکانات فضای مجازی برای چت کردن استفاده می‌کنند که هیچگونه صمیمیت عاطفی در آن وجود ندارد و نمی‌تواند جایگزین ارتباط کلامی در روابط زناشویی شود.

راهکارها و پیشنهادات:

زوجین حتما باید حریم خصوصی را حفظ کنند و نباید مسائل زناشویی و احساسی خودشان را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند، زوجین زمانی که در منزل هستند نباید برای ارتباط با همسرشان از فضای مجازی استفاده کنند.

افزایش سواد رسانه‌ای به عنوان یک مهارت اجتماعی و یک ضرورت برای برقراری ارتباط‌های اجتماعی و هم چنین آشنایی خانواده با مضرات شبکه‌های اجتماعی و تعیین زمان و مکان مشخصی برای استفاده آنها از اینترنت و استفاده از موبایل، افزایش تعاملات فرد به فرد یا رو در رو با همسر از جمله مواردی است که می‌تواند آسیب‌های فضای مجازی را بر روابط زوجین کاهش دهد.

زوجین باید نهایت وفاداری خود را به خانواده و همسرانشان نشان دهند. زوجین باید صمیمیت بین خود را ارتقا دهند به گونه‌ای که اشترک گذاشتن احساسات و فراهم آوردن حمایت عاطفی طرفین در اولویت برون سپاری احساساتشان قرار بگیرد.

در زمینه کاهش طلاق عاطفی پیشنهاد می‌گردد که در سازمان‌های متولی خانواده، مشاوره‌های پیش از ازدواج به طور جدی دنبال شود و با برگزاری همایش، سمینارها و کارگاه‌های مختلف آموزشی جهت یادگیری و بهره‌مندی زوجین از کارکردهای مثبت فضای مجازی در جهت تقویت و حفظ روابط همسران گام مهمی برداشته شود.

تهیه وتنظیم: “سمیه آشنایی” کارشناسی ارشد روانشناسی

مددکار اجتماعی کلانتری 11 خمام

انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.