حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 21 جماد أول 1446 Friday, 22 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2883 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 2×
مسائل و مشکلات محلات شهری در عصر کنونی
۲۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۳
شناسه : 2973
6
غلامرضا فرجاه _ "کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری"
ارسال توسط :
پ
پ

به گزارش پایگاه خبری اندیشه روز ؛ نخستین و شگفت آورترین محلی که یک فرد بعد از خانواده به آن پا می گذارد محله است. فرد با ورود به محله به دنیای جدیدی قدم می نهد که همواره سعی در شناخت آن دارد. لذا مشاهده می کنیم که محله یکی از مهم ترین و جذاب ترین موضوعات برای یک انسان است که قدم به جامعه خارج از خانواده می گذارد تا به کشف بنیان های بزرگتری از جامعه غیر از خانواده بپردازد.

با توجه به مطالب عنوان شده توجه به نقش محلات و وجود آنها در شناخت مسائل و آسیب های اجتماعی بسیار حائز اهمیت است و بررسی محلات و شناخت مدیریت محله می تواند ما را در شناخت وکاهش آسیب های اجتماعی یاری دهد .
انسانها بر خاسته از محلات هستند و این رفتار و اندیشه های انهاست که محلات و به تبع آن شهر را میسازد.

محله به عنوان کوچکترین واحد تقسیمات شهری و سلولهای تشکیل دهنده بافت شهری در نظام برنامه ریزی شهری نقش ویژه و خاصی را ایفا میکند.

از آنجایی که محلات در کنار همدیگر به شهر معنا و هویت می بخشند، امروزه در بسیاری از شهرها با پدیده بحران هویت به ویژه در کلانشهرها رو به رو هستیم که با مشارکت آگاهانه ساکنین محلات و واگذاری کار مردم به خودشان و نوسازی و رشد و توسعه هر محله و منطقه به وسیله مدیران و ساکنین آن، میتوان این خلأ را برطرف کرد که از این طریق علاوه بر هویت بخشی بیشتر به محلات با شناخت عوامل محیطی و تغییر آنها مقدمات تغییر و تحول ساختاری فراهم آمده و می توان در حل مشکلات محله گامی مثبت بر داشت.
در جامعه امروز شهری برای دستیابی به توسعه پایدار شهر، محلات بنیادی ترین عناصر شهری و حلقه واسط بین شهر و شهروندان محسوب می شوند.

از گذشته های دور، محله ها در شکل دهی و سازماندهی امور شهری جایگاه ویژه ای داشتند. هر محله با ارائه خدمات روزمره مورد نیاز خود و با ایجاد نمادهای محله ای و ویژگی های خاص، موجب می شد ساکنان آن نوعی احساس تعلق و نوعی هویت داشته باشند تا جایی که هر شهروند با نام محله ای که در آن می زیسته شناخته می شد. در گذشته جهت مدیریت آبادانی، پاکسازی و ایجاد امنیت و… از اهالی محله مشارکت می خواستند و در تمام مسائل مربوط به محله، نقش شهروندان حایز اهمیت بود، ولی به مرور این نقش از مردم سلب شد و ساکنان محله ها از هویت خاص محله خود تهی شدند. در چنین وضعیتی شهروندان خود را منفعل و جدا از محله و شهر احساس می کردند و همچنین مسائل شهر در غیبت شهروندان اداره می شد. در این بین محله ها و شهر وضعیت ناپایداری می یابند و تعهد در این جامعه به عنوان فرصتی برای با فضیلت شدن و خدمت به جامعه تلقی نمی گردد.

برای بهبود شرایط سکونت در شهرها ، با توجه به وجود مشکلات اجتماعی ناشی از آثار تمرکز جمعیت در این اماکن، آنچه که بیش از حد مورد توجه قرار دارد، حفظ ارزش های اجتماعی و فرهنگی و در ارتباط قرار داشتن انسان با محیط طبیعی و اجتماعی است.

وجود مشکلات اجتماعی در شهرهای امروز بدان معناست که شاید صنعت و پدیده های صنعتی ، بین انسان و طبیعت او جدایی افکنده باشد اگرچه صنعت در نواحی مختلف دنیا نتایج مثبتی را به دنبال داشته ولی این امر در کشورهای در حال توسعه موجب بروز عوارضی شده که به گونه ای متفاوت با کشورهای توسعه یافته قد بر افراشته و بر شهرها صدمات جبران ناپذیری وارد آورده است که از مهمترین آنها تضعیف روابط اجتماعی و فرهنگ سنتی سکونت بین ساکنان نواحی مسکونی است.در این میان محلات شهری که از کوچکترین و در عین حال مهمترین بخش های شهر است که نخستین و شگفت آورترین محلی که یک فرد بعد از خانواده به آن پا می گذارد محله است. فرد با ورود به محله به دنیای جدیدی قدم می نهد که همواره سعی در شناخت آن دارد.

لذا مشاهده می کنیم که محله یکی از مهم ترین و جذاب ترین موضوعات برای یک انسان .توجه به محلات شهری و مدیریت محله در حال حاضر بسیار حائز اهمیت است زیرا با گسترش شهرها و تغییر نوع ساخت و ساز و کاهش ارتباط مردم نقش محلات و تاثیرات مثبت آن کمرنگ شده و این امر می تواند باعث افزایش بزهکاری و معضلات اجتماعی در سطح محلات و در مجموع در حیطه شهر شود. لذا برای داشتن محله ای سالم و امن توجه به این مسائل حائز اهمیت است.

شاید بتوان گفت محلات از مهمترین و آسیب پذیرترین نقاط شهری هستند.

بنابراین باید در نظر بگیریم استفاده از توان شهروندان می تواند شهر را در داشتن محله های امن یاری کند.

استفاده از تجربیات گذشته و ایجاد همدلی بین ساکنان محلات با مدیریت صحیح راهی مناسب و به جا برای ایجاد شهری امن است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.