حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 22 جماد أول 1446 Saturday, 23 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 2885 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 2×
تجربه نگاری و مستند سازی را جدی بگیریم و هزینه های تکراری و روانی بر جامعه تحمیل نکنید
۳۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۰:۰۸
شناسه : 4625
5
یادداشت؛ نویسنده :محمد پور جعفری _کارگردان و کارشناس فرهنگی
ارسال توسط :
پ
پ

اندیشه روز ؛ یکی از مهمترین مولفه های موفقیت در هر رشته مدیریت انتقال دانش و تجربیات است. انتقال دانش و تجارب یکی از مهمترین مولفه ها در تمدن بشری و رشد علم و فرهنگ است که به آن خصلت ” انباشتی بودن “می گویند تجربیات هر فرد، بالاتر از هر دانشی است که می توان در دانشگاه ها و مراکز آموزشی به دست آورد. تجربه به ما می گوید، دانشی که یاد گرفته ایم، چه قدر و چه طور به کار می آید. تجربیات در حقیقت، میزان کارآمدی هر طرز فکر را سنجیده و در قالب یک دانش جدید ارایه می دهد. یک فرد باتجربه، مسیرهای زیادی را برای استفاده از دانشش طی کرده است و در طول سالیان، تجربیات زیادی به دست آورده است. تجربیاتی که اگر چه برای او ساده به نظر می رسند، اما برای یک دانش آموز یا فارغ التحصیل، می تواند یک معضل باشد. هر فرد، تجربیات مختص به خودش را دارد و مسلماً هر چه قدر هم به تجربیات دانشگاهی‌مان متکی باشیم، باز هم نیاز به اطلاعات جدیدتر داریم. به اعتقاد روان شناسان، حقیقت و دانش، محصولی است که زندگی واقعی آن را می سازد و ایجاد می کند. و این حقیقت، برای هر انسانی متفاوت خواهد بود. سلسله اتفاقات مختلفی که احتمالاً یک فرد دیگر هم تجربه می کند، در شکل گیری حقیقت زندگی ما نقش دارند.
امروزه یکی از راههای انتقال دانش و فن مستند سازی است. مستندسازي يعني ثبت (مکتوب نمودن)، گردآوری، تنظیم و تدوين، دسته بندی و نگاهداری اطلاعات و مفاهيمي كه خود از فعاليتي هدفمند، دقيق و منظم حكايت دارد. انسانها به دليل محدوديت ظرفیت ضمیر ناخودآگاه خود، قادر به حفظ و يادآوري تمامي مطالب نيستند. يادگيري ميتواند از طريق تجربه تحقق يابد. همة افراد براي يادگيري از اشتباهات قبلي خود، ارزش قائل ميشوند و براي فرد موفق ضروري است كه متوجه شود چه كارهايي را غلط انجام داده است، پيامدهاي آن چه بوده است و چگونه در آينده از شرايط مشابه اجتناب كنند.
مستندسازي روشها، فنون و آموخته هاي انسانها، راهكارهاي مطمئن در انتقال تجربيات فردي و اجتماعي به ديگران است.کاهش زمان، جلوگیری از تکرار آزمونهای پیشین و گاهي اوقات مخرب، ممانعت از هزينه هاي اضافی براي دستيابي به يك تجربه و يا واقعه، دريافت انتقاد و اظهارنظر ديگران به رشد و پرورش افكار، اطلاعات و تجربيات كمك مي كند.
مستند سازی در کشور ما دچار ضعف ساختاری می باشد.
برای همین وقتی با یک بحرانی روبرو می شویم باز میخواهیم مدیریتش را تجربه کنیم در حالیکه اگر به درستی تجربه مدیران گذشته را در مواجه با بحران مستند سازی کرده بودیم میتوانستیم اشتباهات گذشته را تکرار نکنیم و از زمان به درستی استفاده کنیم.
مثلا در تمام این سالها استانداران ،شهرداران و..زیادی آمدند و رفتند کجا تجربیات اینها مستندسازی شده است تا به موقع از آن استفاده کرد؟ در تمام این سالها می‌توان بحران های زیادی را مثال زد که استان ما با آن در گیر بود یا اینکه برنامه های مختلفی که شهرداری برگزار میکرد و همه از صفر دوباره به سمت اجرا رفتند و این یعنی پایین آمدن کیفیت ،،تجربه نگاری و مستند سازی را جدی بگیریم و هزینه های تکراری و روانی بر جامعه تحمیل نکنیم.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.